ESG-kravene øker stadig
I dagens forretningsverden står begrepet ESG - Environmental, Social, and Governance svært sentralt. ESG brukes ofte som en målestokk for å vurdere et selskaps bærekraftige praksis og dets påvirkning på samfunn og miljø. ESG-rapportering er en omfattende prosess, og vi ser at det blir mer og mer vanlig for større organisasjoner å ansette egen EGS-ansatte som sørger for riktig styring og rapportering. Men noe av ansvaret vil fremdeles ligge hos kjernevirksomheten. Fremover vil det også komme flere og mer komplekse rapporteringskrav som vil kreve mer fra større deler av organisasjonen.
Du kan lese mer om ESG her.
CSRD utvider rapporteringsplikten innen ESG
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) trer i kraft allerede i 2024. Direktivet innebærer en betydelig utvidelse av rapporteringsplikten innen ESG og vil omfatte betraktelig flere organisasjoner enn dagens NFRD (Non-Financial Reporting Directive). Enkelte organisasjoner skal med det nye direktivet rapportere på hele 96 punkter. Environment og Governance har lenge fått mest oppmerksomhet, men den siste tiden har Social-aspektet i større grad begynt å fange fokuset til bedriftene som blir omfattet av rapporteringskravet.
Rapportering på egen arbeidsstyrke
Det sosiale aspektet av ESG handler om hvordan en organisasjon forholder seg til sine ansatte, samfunnet rundt seg, og samfunnet som helhet. Det er spesielt når en snakker om egne ansatte at HR-lederen trer inn i bildet og kan bistå rapporteringen. CSRD stiller krav til at organisasjonen rapporterer på en rekke områder ved sin arbeidsstyrke, blant annet sykefravær, lønn, mangfold og kompetanseutvikling. Dette er indikatorer som ofte ligger under HR paraplyen, og som av den grunn vil stille krav til HR-ledere.
VIT mer, enklere – med HR-dashboard fra TheVIT
Innsamling og sammenstilling av denne type HR-data er svært ressurskrevende, spesielt i organisasjoner med mange ansatte. Sykefravær skal regnes om til prosent, gjennomsnittslønn for menn og kvinner skal regnes ut og kjønnsbalansen skal vurderes. Med mindre du har flere titalls timer å avse, bør du se til teknologi som en løsning.
Gjennom TheVITs nye HR-dashboard trenger du ikke å sette av tid til datainnsamling og tidkrevende regneøvelser, da du ved hjelp av et tastetrykk får oversikt over hele arbeidsstyrken. Du vil kunne svare- og rapportere på ansattrelaterte KPIer uten å måtte sette av tid eller ressurser for å få tak i informasjonen. I tillegg er dataen fremvist i sanntid, noe som gir deg som HR-leder flere fordeler. Blant annet vil du kunne bidra forretningsmessig med oppdatert beslutningsgrunnlag, og du vil på et øyeblikk se hvor i organisasjonen du må rette ditt fokus.